marissa

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Στην ενότητα αυτή θα βρείτε τα βασικά αποτελέσματα και εργαλεία που θα παραχθούν στο πλαίσιο του έργου MARISSA.

1.

Σε αυτό το έγγραφο μπορείτε να βρείτε μια επισκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας αναφορικά με τη συνύπαρξη ενδο-συντροφικής βίας & προβληματικής χρήσης ουσιών, όπως επίσης και μια επισκόπηση των διαθέσιμων παρεμβάσεων, εργαλείων, μεθόδων, υλικού και πρακτικών στην Ευρώπη αλλά και ευρύτερα, αναφορικά με τη διασύνδεση μεταξύ υπηρεσιών ενδο-συντροφικής βίας & προβληματικής χρήσης ουσιών.

2.

Σε αυτό το έγγραφο μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα που αναδύθηκαν από τις δραστηριότητες των Ομάδων Εστίασης που διεξήχθησαν σε επαγγελματίες που εργάζονται στο πεδίο της ενδο-συντροφικής βίας & της προβληματικής χρήσης ουσιών, στην Ελλάδα, την Εσθονία και την Ισλανδία. Οι ομάδες εστίασης είχαν ως στόχο την αναγνώριση της γνώσης, των αναγκών αλλά και των προκλήσεων που συναντούν οι εν λόγω επαγγελματίες στη δουλειά τους, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει συνύπαρξη ενδο-συντροφικής βίας & προβληματικής χρήσης ουσιών.

3.

Η Έκθεση Αξιολόγησης Αναγκών περιγράφει το υπάρχον πλαίσιο και τα βασικά ευρήματα αναφορικά με τις ανάγκες και τις προκλήσεις των επαγγελματιών σε περιπτώσεις όπου υπάρχει συνύπαρξη ενδο-συντροφικής βίας & προβληματικής χρήσης ουσιών. Επιπλέον αυτό το έγγραφο περιλαμβάνει τα βασικά πορίσματα που προέκυψαν από την έρευνα του έργου MARISSA, δηλαδή την αξιολόγηση, τις εκθέσεις ανά χώρα και τις ομάδες εστίασης· καθορισμός της βάσης για αλλαγές σε επίπεδο ειδικων/επαγγελματιών, υπηρεσιών και πολιτικής.

4.

Αυτές είναι οι Προτάσεις Πολιτικής σχετικά με τη συνύπαρξη ενδο-συντροφικής βίας & προβληματικής χρήσης ουσιών, στο εθνικό επίπεδο των Εταίρων του έργου αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου MARISSA. Στόχος των Προτάσεων Πολιτικής αυτών, είναι αφενός η βελτίωση της παρεχόμενης υποστήριξης στις γυναίκες επιζήσασες ενδο-συντροφικής βίας με συνοδά ζητήματα προβληματικής χρήσης ουσιών και αφετέρου η διευκόλυνση/ προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο.

5.

Αυτό το Εκπαιδευτικό Εγχειρίδιο για Επαγγελματίες απευθύνεται σε επαγγελματίες που εργάζονται στο πεδίο της ενδο-συντροφικής βίας & της προβληματικής χρήσης ουσιών και στοχεύει στην ανάπτυξη των ικανοτήτων τους. Το Εγχειρίδιο περιλαμβάνει: Πληροφορίες αναφορικά με την ενδο-συντροφική βία & την προβληματική χρήση ουσιών, Πληροφορίες αναφορικά με το φύλο, τη δύναμη/ εξουσία και τη σχέση αυτών με την ενδο-συντροφική βία & την προβληματική χρήση ουσιών, Πληροφορίες αναφορικά με τη θυματοποίηση που προκύπτει από την ενδο-συντροφική βία και τη συσχέτισή της με την προβληματική χρήση ουσιών, Διάγνωση/ αξιολόγηση κινδύνου και παραπομπές, Παράλληλες/ από κοινού παρεμβάσεις και Παρακολούθηση περιστατικών (Follow up). Το Εγχειρίδιο αυτό είναι διαθέσιμο στα Αγγλικά, στα Ελληνικά, στα Εσθονικά και στα Ισλανδικά.

6.

Τα Εργαλεία Παρέμβασης βασίζονται στην προσέγγιση της διασύνδεσης μεταξύ φορέων για τη διαχείριση γυναικών επιζησάντων ενδο-συντροφικής βίας με συνοδά ζητήματα προβληματικής χρήσης ουσιών. Περιλαμβάνουν ένα διαγνωστικό εργαλείο για επαγγελματίες που θα τους διευκολύνει να αναγνωρίσουν τη συνύπαρξη ενδο-συντροφικής βίας & προβληματικής χρήσης ουσιών, ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης κινδύνου, ένα πρότυπο φόρμας παραπομπής και ένα πρότυπο φόρμας παρακολούθησης. Τα Εργαλεία Παρέμβασης είναι διαθέσιμα στα Αγγλικά, στα Ελληνικά, στα Εσθονικά και στα Ισλανδικά.

7.

Η Έκθεση Εκτίμησης Επιπτώσεων περιλαμβάνει μια ενότητα σχετικά με το πώς οι μελλοντικές αξιολογήσεις μπορούν να διεξαχθούν προκειμένου να αξιολογηθούν οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις της παρέμβασης. Περιγράφει λεπτομερώς τα βήματα αξιολόγησης τόσο στο εθνικό επίπεδο των χωρών που συμμετέχουν στο έργο, όσο και σε περιοχές που δε συμμετέχουν στο έργο, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

8.

Οι Οδηγίες Εφαρμογής καλύπτουν τις βασικές προτάσεις αναφορικά με το πώς μπορούν να εφαρμοστούν το εκπαιδευτικό υλικό και τα εργαλεία του έργου, προκειμένου να διευκολύνουν τους φορείς των συμμετεχουσών χωρών αλλά και τους φορείς εν γένει, ώστε να εφαρμόσουν τις δράσεις του έργου.